Termenul indicație geografică protejată, mai bine cunoscut sub acronimul IGP, indică o marcă de origine atribuită de Uniunea Europeană produselor agricole și alimentare cu o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică în funcție de originea geografică. Cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare și/sau preparare trebuie să aibă loc într-o anumită zonă geografică.
IGP accentuează relația dintre o regiune geografică specifică și denumirea produsului, dacă o anumită calitate, reputația sau o altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii geografice a produsului.
- Produse: alimente, produse agricole și vinuri.
- Specificații: pentru majoritatea produselor, măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea respectivă. De exemplu, în cazul vinului, cel puțin 85 % din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.
- Exemplu: șunca cu IGP-ul Westfälischer Knochenschinken este produsă în Westfalia utilizând tehnici seculare, dar carnea nu provine exclusiv de la animale care s-au născut și au fost crescute în regiunea respectivă din Germania.
- Etichetă: obligatorie pentru produsele alimentare și agricole, opțională pentru vinuri.